PUNK LUREX OK


style: punkkia 77-tyylillä
comes from: Tampere
members:

1995: Tiina, Riitta, Juha, Sami - kuva: Anssi Männistö
1996: Tiina, Riitta, Kukka, Sami - kuva: Anssi Männistö
1996: Tiina, Riitta, Kukka, Sami - photo: Päivi-Maria Näätänen
1996: Tiina, Riitta, Kukka, Sami - photo: Päivi-Maria Näätänen
1996: Tiina - photo: Päivi-Maria Näätänen
1996: Riitta - photo: Päivi-Maria Näätänen
1996: Kukka - photo: Päivi-Maria Näätänen
1996: Sami - photo: Päivi-Maria Näätänen
Discografia

Lue myös Veljet, Siskot! ja Hatut ja Myssyt CD:iden tekstit

Punk Lurex OK:ta ei olisi olemassa ilman punkkia - tietenkään - eikä ilman erästä sen omaperäisintä yhtyettä Kollaa Kestäätä. Kollaa Kestää nautti suurta ihailua myös Riitan ja Tiinan keskuudessa, joiden johtama Porttikielto niminen bändi soitti omien kappaleiden lisäksi Kollaan hittejä vuosina 1992-1993. Sattuipa sitten niin, että ex- Kollaa Kestää Juha Helminen näki Porttikiellon keikalla ja heti siitä paikasta vaati päästä mukaan bändiin. Ideaa hieman kehiteltiin. Toinen Kollaa veteraani Jyrki Siukonen saatiin myös houkuteltua mukaan ja niin oli Punk Lurex Ok syntynyt kesällä 1993.

Uran alku vaiheessa bändi soitteli lähinnä Kollaa Kestään biisejä, mutta omaakin materiaalia alkoi syntyä tiuhaan tahtiin lähinnä voimakaksikon Suojanen - Wesslin kynistä. Nykyinen keikkasetti koostuukin lähes kokonaan tyttöjen omista sävellyksistä ja sanoituksista.

Vuoden 1994 loppupuolella ilmestynyt riemastuttava ensi single Paalimajassa / Tappajan silmät myytiin loppuun parissa viikossa ja kaikki näytti olevan paremmin kuin hyvin, mutta ... Synkkiä pilviä ilmestyi yhtyeen ylle, kun Siukonen (kaiken muun ohella tunnustettu kuvataiteilija) sai taideapurahan ja lähti jatkamaan kuvataideopintoja Englantiin. Uusi rumpali, Sami Päivärinta löytyi kuitenkin helposti ja homma oli taas raiteillaan.

Kahdeksasta melodisesta punkbiisistä 77-hengessä koostuva debyytti CD Veljet Siskot! ilmestyi kesäkuussa 1995. Levyltä löytyy yhtyeelle ominaisia tarttuvia melodioita, hyviä kertosäkeitä ja kantaaottavia tekstejä. Keikoilla on jo todettu, että 500 päivää ja Pariskunta ovat silkkoja uusi punk-klassikoita, ja muutkin voimapopkappaleet potkivat niin ettei paremmasta väliä.

Syksyllä 1995 Juha Helminen jätti Turkuun muuton yhteydessä bändin ja tilalle tuli Kukka, joka on soittanut Tampereella useammassakin Ramo-pop / punk bändissä (esim. Cretins) ja hommaan saatiin tiukkuutta lisää. Samoihin aikoihin saksalainen Teenage Rebel Records julkaisi Veljet, Siskot! levyn seiskatuumaisena EP:nä Saksassa. Bändiltä on biisejä myös parillakin saksalaisella kokoelmalla, eli kovasti ovat nuo umpahpah musiikin ystävät Punk Lurex OK:hon ihastuneet.

Rauhalliseen tahtiin jatkuneen keikkailun ohella voimakasikko Tiina & Riitta kirjoittelivat uusi biisejä ja (julmassa?) syyskussa 1996 materialisoitu siitten Hatut ja Myssyt täyspitkä. Nyt nyansseja oli tullut lisää ja "rauhallisempaakin" materiaali levyltä löytyy, Tiina sai laulutuntien myötä tulkintaan enemmän syvyyttä ilman, että särmä tai positiivinen uho laulusta olisi kadonnut. Yhteensoitto on entistä tiukempaa, ja tuottaja Jani Viitanen pitää jälleen kerran huolen siitä, että lopputulos on soundipuoleltaan erittäin tiukka paketti. Tekstipuolella ei kantaaottavuudesta ole tingitty kuin parissa biisissä: Melkein rakkauslaulu kertoo omalta osaltaan miksi ja Päivä kylpylässä on irtiotto rennompaan suuntaan. Mutta levyn pääteokset kuten Arvojärjestys, ei linjasta lipsu, vaan se valitsee tiukasti puolensa ja vetää omat rajalinjansa - ja kannanottoihin löytyy pohjaa sillä osa yhtyeen jäsenistä on esimerkiksi Animalian aktiivijäseniä. Biiseistä kannattanee vielä mainita ainakin vuodenaikaan sopiva Julma Syyskuu sekä aikoinaan pieni painoksisella ensi-singlellä ollut semi-klassikko Paalimajassa, josta tälle levylle tehtiin uusi versio.

Lopuksi voisi laita erästä mainiota vanhaa kappaletta: "Mikä on tän bändin salaisuus / ei taito, ei turhuus, ei katkeruus". Muistakaa asenne - niin ja tietenkin: Punk rules OK!

Stop press: Hatut ja Myssyt julkaistaan vinyyli LP:nä Saksassa (Teenage Rebel Records) joulukuussa 1996!


discografia:

[ Levykauppa ][ Yhtiö ][ Kataloogi ][ Bändit ][ Arkisto ][ PunkNet77 ][ In English ]

Created by JJu: December 14, 1995        Mikä on tuon PLOKin salaisuus? Ei taito, ei turhuus, ei katkeruus

Last Updated:  November 11, 1996